Eiker Vekst og Miko Plast tar ”Ovnsrøret” fra gips til marsipan

Hvem husker vel ikke ”Ovnsrøret” den lille hunden til Mormor og de åtte ungene fra Anne-Cath Vestlys bøker.

I forbindelse med 50 års jubileet av den første boka til Anne-Cath Vestly om Mormor og de åtte ungene, har Eiker Vekst AS i Mjøndalen fått jobben med å skape den lille hunden om igjen, denne gang til marsipanfigurer.

Spesiell figur
Eiker Vekst har i en år rekke produsert høykvalitets marsipanfigurer av mange slag. Vanligvis går det i griser og pølser og en og annen kylling til påske. Dette er figurer som er kjente og som det lar seg gjøre å kjøpe former til som standardprodukter. Når de derimot skulle lage en marsipanfigur av en dachshund ble det fort klart atdet ikke fantes standardformer å få tak i.

Miko-Plast ble kontaktet
Miko Plast derimot var ikke vanskelige å be. Oslofirmaet som har spesialisert seg på konstruksjon og fremstilling av spesialprodukter tok jobben med fremstilling av formene. Utgangspunktet Miko Plast fikk oversendt var en grov gipsmodell laget av en kunster etter Anne Caths tegninger. Da sluttkunden ønsket seg et resultat så nær opp til kunstnerens arbeide som mulig, ble løsningen å scanne modellen.

Det finnes ferdige parasolider å kjøpe til en rimelig penge, også av dachshunder, men ikke av ”Ovnsrøret”. Gipsmodellen ble derfor levert tilbake til kunstneren for finpussing, slik at den egnet seg for scanning.

Miko Plast – ett av selskapene
Miko Plast fikk god hjelp fra Minoko som i dag leverer tjenester innen produkt/mekanikkdesign. Med håndholdt 3d-laserscanner ble gips modellen scannet. Etter en runde i Geomatic SoftWare, ble scannedata reparert og flatene ble tettet. En parasolid ble levert til Miko Plast som benyttet denne i sin konstruksjon av form for pressverktøyet. Etter konstruksjon maskinerte Miko Plast ut to 3 kavitets-formsett. Formsettene går nå for fullt i produksjon hos Eiker Vekst og marsipanfigurer av ”Ovnsrøret” er i salg i butikkene.